Friday, May 8, 2009
BREAD ROLL
BREAD ROLL.Ialah roti yg akan dihidangkan mengawali jamuan makan anda umumnya sudah dihidangkan awal di meja makan anda entah itu di dalam satu tempat (bread basket) ataupun sudah diletakan awal di atas piring kecil (bread plate) ditambah pisau kecil untuk mengaut butter (butter knife)yg terletak disebelah kiri anda disertai dengan butter(margarin)
Saya banyak punya pengalaman menarik tentang tata cara menyantap roti ini.
banyak orang awam yg menyantap roti ini dengan cara membelah jadi dua bagian dan mengoleskan butternya lantas disantap seperti menyantap burger atau sandwich,itu salah.adalagi pengalaman yg sangat menggelikan, ada seorang disebelah saya ketika dia ditawari roti oleh pramusaji dia bertanya.. "mas,roti yg ini isinya apa?" hahaha lucu sekali tapi maklumlah orang awam..yang jelas,umumnya bread roll ada berbagai jenis ada soft roll (lembut) hard roll (sedikit keras) dan semua itu rasanya tawar (plain bread)
Cara menyantap.. roti dicubit sedikit memakai tangan kana anda..pindahkan cubitan roti ke tangan kiri anda dan olesi dengan butter dengan menggunakan butter knife (pisau kecil)dengan tangan kanan anda..
Perlu di ingat, Anda hanya boleh menyantap bread roll sampai hidangan soup ketika hidangan utama disajikan anda tidak boleh menyentuhnya lagi..karna bread roll fungsinya untuk sambilan ketika menunggu hidangan tersaji..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment